Ha rövidesen nyeregbe szállnál,
töltsd le az appot ITT!

Az év kerékpárútja 2023

Wenckheim turista- és kerékpárút

A "Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása" projekt Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának a Modern Városok Program támogatásával megvalósított fejlesztése. A kerékpárút kialakításának célja a város közigazgatási területén már kiépült kerékpárforgalmi hálózat bővítésével és részbeni felújításával a közlekedési célú kerékpározás és a kerékpáros turizmus fejlesztése.

Békés megye történelmének közel két évszázadig meghatározó szereplője volt a Wenckheim család. Az osztrák polgári származású dinasztia Magyarországon való letelepedése Wenck József Ágost (I. Wenckheim József Ágost) császári tanácsosnak köszönhető. "...Nőűl vévén a gazdag báró Harruckern János György Békes megyei főispán leányát Mária Cecíliát , ez által gyermekei a Békés megyei gyulai uradalomban örökösödtek."

A később bárói és grófi rangra emelt Wenckheimek gazdasági és kulturális szempontból is meghatározó alakjai voltak régiónknak.

A kerékpárút

A kerékpárút nyomvonala a turisztikai szempontból jelentős Wenckheim család építészeti hagyatékát köti össze, melyek közül a szabadkígyósi, pósteleki és gerlai kastélyt érintjük és elérhetővé válik a dobozi Wenckheim családi ág épített öröksége is. A tematikus kerékpáros túraútvonalon megcsodálhatjuk a térségünket gazdagító kulturális emlékeket, a természeti- és egyedi táji értékeket is.


Interaktív térkép

Térképünk segítségével megtekintheti a kerékpárút nyomvonalát, információs tábláit és egy kattintással elnavigálhat útvonalunk bármely pontjára.

Jelmagyarázat

Komplex pihenőhely

Egyszerű pihenőhely

Információs tábla

Ivókút

Kastély

Kastély-rom

Extrém bringapálya

Kronoszkóp

Madárles

Kerékpár kölcsönző

Látnivalók, attrakciókA Wenckheim turista- és kerékpárút komplex élményszerzést biztosít. Békéscsaba belvárosán keresztül haladva megismerhetjük a Munkácsy Mihály örökségét ápoló és bemutató Munkácsy-negyedet, a Munkácsy Emlékház gyűjteménye kulturális vonatkozásában gazdagítja útvonalunkat. Kiemelkedő nemzeti értékünk a csabai kolbász. A helyi kolbászkészítés hagyományait a Csabapark mutatja be.

A Wenckheim család által építtetett kastélyok több szempontból jelentős elemei a kerékpárútnak. Pósteleken a múlt századot felidéző kronoszkóp, míg Gerlán az egykori kastélyparkban elhelyezett interaktív információs táblák mutatják be a kastélyt és a 19-20. századi uradalomban zajló életet. A kastélyokat összekötő útvonal a táji adottságai révén a természetkedvelő túrázóknak is élményt biztosít. A bányatavaknál nem csak a gazdag madárvilágot figyelhetjük meg, de horgászatra is lehetőség nyílik. A pósteleki erdőben, vagy az Élővíz-csatorna mellett, az árnyas fák alatti gáton kiépített Gyula irányába tartó kerékpárút szakasz természetközeli élményt ad.

Pósteleken a kerékpáros extrém sport szerelmeseit várjuk. Az itt megépített bringapálya, ún. pumpapálya mára a világ számos pontján nagy népszerűségnek örvend. Az útvonal mentén helytörténeti, vagy természeti szempontból meghatározó helyszíneken épültek a korszerű pihenőhelyek, amelyek szervizállomásokkal is felszereltek. Fedett pihenőhely várja a túrázókat Békéscsabán a Munkácsy Emlékházban és a bányatavak mellett, Gerlán a Wenckheim Károly téren, Pósteleken a bringapálya mellett, valamint Szabadkígyóson a kastély szomszédságában. Egyszerű pihenőhely létesült a Békéscsaba- Veszei szakaszon az Élővíz- csatorna mellett.

Információk

Kapcsolat

Tel.: +36 (66) 441-261
+36 (20) 539-0750

Cím: Békéscsaba,
Szent István tér 8.